Uniwersytet w Białymstoku niejedno ma imię. Zaprezentowaliśmy już naszą Uczelnię „od kuchni”, teraz przedstawiamy ją „w menzurce”. I znów jest kolorowo, smacznie, zdrowo, nowocześnie, tradycyjnie…
Z wielką przyjemnością oddajemy w Państwa ręce kolejną książkę z kulinarnymi przepisami pracowników największej podlaskiej Uczelni. Tym razem postanowiliśmy „zamknąć lato w szkle”, dlatego w naszej publikacji królują przetwory oraz nalewki o prozdrowotnym działaniu.
Uniwersytet w Białymstoku w menzurce to ponad 80 sprawdzonych receptur, którymi dzielą się rektorzy, nauczyciele akademiccy i pracownicy administracyjni. Są m.in. dżemy, konfitury, kiszonki, marynaty, sałatki, sosy, syropy, nalewki, likiery, koniaki. Do ich przygotowania potrzebne są pachnące latem owoce, warzywa, zioła, liście, ziarna, przyprawy, a wśród nich: truskawki, wiśnie, płatki dzikiej róży, rokitnik, aronia, śliwki, jabłka, pomidory, ogórki, fasolka, pędy sosny… Zapewniamy, że bogactwo smaków, kolorów i zapachów zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Każdy przepis wart jest wypróbowania!
A że to książka uniwersytecka, na nalewki i przetwory patrzymy też naukowo – okiem biologa, chemika oraz historyka. To trzy pasjonujące rozmowy pełne ciekawostek, a nawet praktycznych wskazówek.
Uniwersytet w Białymstoku w menzurce to także okazja, aby przedstawić naszą Uczelnię, jej Wydziały i jednostki. Wszystkie mogą pochwalić się wspaniałymi tradycjami, sukcesami naukowymi i dydaktycznymi, niepowtarzalną atmosferą.
Zapraszamy do lektury i życzymy smacznego!
Zespół Redakcyjny
Ta pozycja nie zawiera żadnych recenzji.
Zapraszamy do dodania pierwszej.